קמתי נורא הבוקר. הכל כאב לי והגרון אוי ואבוי. הבטתי בבעל בפרצוף אומלל ולחשתי לו את צמד המילים הכי נוראות שהוא יכול לשמוע – ” אני חולה”.
“את בטוחה”? הוא ענה בחזרה לאחר שבלע רוק בבהלה והחוויר. ” בטוחה” עניתי , וחזרתי לחיקו הלבנבן של הפוך שלי בעודי שומעת ברקע את קולות הנשיפה החנוקות שלו לשמע האסון.
“אל תאחר עם הזאטוט לגן” , מלמלתי ונרדמתי. סוג של שלווה חדשה.
כשקמתי, הבנתי שאני חולה על אמת. כל מה שרציתי היה לאכול שישברק.
“שישברק” זעק הבעל כששמע על הגחמה, “מאיפה אני אביא עכשיו שישברק ומה זה בכלל”?
“במחלה הקודמת רצית מתכון קדום של ריבת אבטיחים שמצאתי אצל שכנה פרסיה של סבתא שלך ובשנה שעברה ביקשת מרק מלונים קר בינואר, אבל שישברק?? זה השיא שלך”.
“זה מתכון לבנוני שיש להשיג בהמון מסעדות” המשכתי בשלי, אבל המבט הזגוגי בעיניו הבטיח לי שהפעם לא אקבל את מבוקשי.
“את לא בהריון, את חולה, מה עם מרק עוף בייתי או תה סימפטי, למה זה תמיד סיבוכים של מאכלים?”
בלית ברירה ניגשתי למטבח. שם, ביד מעט מהוססת אך נחושה ובתיבול של כמה קללות עסיסיות (בערבית, אלא מה) הכנתי סיר מפואר של התבשיל הנפלא הזה.
כיסונים דקיקים מלאים בבשר מבושם שוחים ברוטב יוגורט כבשים לבן וחמצמץ , ומלאים בטעמים של געגוע. געגוע למה? לאלוהים ולמחלות הפתרונים.
אולי לגלגול הקודם שלי בלבנון? ואולי סתם להמשיך את מסורת המחלות שלי שמפחידה לי את הבעל פעם בשנה אבל גורמות לו, בדרך כלל, להתאמץ ולפנק, ולי היא מחזירה את הברק.
מטגנים את הבצל, השום הבשר והתבלינים כ 10 דקות עד להשחמה. מוסיפים את הצנוברים וממשיכים לטגן עוד כ 2 דקות. מצננים לגמרי.
במערבל מזון, מערבבים יחדיו את כל החומרים עד שהבצק נפרד מהדפנות והוא גמיש ורך למגע. מכניסים אותו לכלי משומן ומכסים למשך כחצי שעה.
לאחר חצי שעה מרדדים את הבצק לעלה דק וקורצים עיגולים בקוטר של 5 ס”מ.
ממלאים כל עיגול בכפית מהמלית וסוגרים לצורת סהרון.
לוקחים את שני קצוות הסהרון ומחברים אותם לצורת כונכיה.
מסדרים אותם בתבנית מקומחת ומתחילים להכין את הרוטב.
מכניסים את היוגורט ואת מרק העוף לסיר ומערבבים היטב עם מטרפה על חום נמוך (אסור להרתיח אחרת הרוטב ישבר) מוסיפים את הכוסברה היבשה וממשיכים לערבב כל הזמן עד שהרוטב מסמיך למרקם של קרם.
מוסיפים מעט מלח ואת הכיסונים וממשיכים לערבב על אש נמוכה כרבע שעה. במחבת קטנה, ממיסים כף של חמאה ומטגנים את השום עד להזהבה. מוספים את השום לתבשיל ומערבבים היטב.
מגישים עם המון נענע יבשה מעל, מחייכים ומתחילים להבריא עם הביס הראשון.
במהלך חיי עברתי תהליך ארוך ומרתק של סקרנות ושייכות קולינרית. נולדתי למטבח הפרסי, חציתי את האוכל הישראלי ואת דרכי המשכתי בניו יורק, שם למדתי בבית ספר לבישול צרפתי. עבדתי בשלל מסעדות שעסקו בעיקר בחומרי גלם יקרים והתוודעתי למגוון מטבחים. מהאסייתי ועד הרומני, מהספרדי דרך היווני, מכולם שאבתי טעמים, אהבות וטיפול שונה בחומרי הגלם. אכלתי במסעדות עטורות כוכבים והתפעלתי מגאונותם של שפים מפורסמים. אבל בסוף, כמו בכל סוף, התעייפתי, והגעתי אל מה שנכון לי, אל השקט של סירי התבשילים, אל הממולאים, אל ריחות שמזכירים לי את הבית שלי. כולי תקווה שגם לכם הסירים האלה ימלאו את הבית בשמחה ובהתכנסות משותפת. אל תפחדו מהמתכונים, פשוט היכנסו למטבח ותתחילו לבשל.
עוד עליי >
אח יא רותם יא רותם, איזה אוכל עם נשמה שאת מביאה לנו בכל פעם! שתהי לי בריאה! ועשית לי כזה חשק ועם כל הפחד אני הולכת לנסות… תודה!
אל תפחדי זהבה, בטוחה שיצא לך נהדר. ותודה על התגובה החמה. בתאבון!!
היי רותם,אני מחכה מהיום שפירסמת את המתכון לזמן המתאים להכין את השישברק…וגם קצת לאסוף אומץ,היום הכנתי ויצא מעולה!!! נכנס לרשימת המתכונים שאני אכין בכל פעם שאני רוצה להתפנק/לפנק. תודה לך!!
איזה כיף לשמוע, משמח כל כך, גם אני מתה על המתכון הזה. שיהיה טעים ובתאבון
היי
אם אני רוצה להכין מראש ולחמם לפני שאוכלים, איך היית ממליצה לעשות זאת?
להכניס את הכיסונים לרוטב כשמגיעה או להכין לחוד ולחבר ביניהם לפני הארוחה?
תודה
להכין לחוד ולחבר לפני הארוחה
אלוהים ישמור אם כשאת חולה יוצא לך אוכל כזה מה קורה שאת בריאה. מצטרפת חדשה וכבר עשיתי כמה מתכונים כל הכבוד. טעים טעים.
איזה כיף לשמוע, תודה רבה 🙂
רגע, מה עושים עם הכיסונים? אופים?
כתוב בשלב 8 של המתכון 🙂