אני פרסייה, אבל התחתנתי עם חצי יווני.
כל מה שקשור ליוון ולאוכל שלה, הוא מאוהב.
האמת, שהוא לימד אותי על אוכל יווני, ועומד על כך שנטוס ליוון לפחות פעם בשנה, טוב, ליוון של פעם. היום זה נראה כמו חלום רחוק, של חופים כחולים ועצי זית כסופים. שקיעות וטברנות קטנות.
געגועים.
אז אני מכינה לנו יוון בבית, דווקא בפסח, דווקא בעוצר, דווקא.
לוקחת חצילים, עגבניות אדומות של תחילת הקיץ, ומכינה לנו תבנית מהבילה של מוסקה, התבשיל הכי מזוהה עם המטבח הבלקני, בעיקר יוון ותורכיה.
מוסקה, זאת שמוכרת ברחבי העולם כוללת שכבות של חצילים, עגבניות, שפרוסים וכולם נאפים בציפוי בשמל לבן. אופים את המוסקה עד שהיא הופכת לזהובה בחלק העליון שלה.
את המוסקה אין צורך לאפות הרבה מכיון שרוב השכבות כבר בושלו קודם. זו בעיקר מלאכת הרכבה ואפיה קצרה.
את המוסקה שלי אני מתאימה למצב.
קודם כל אני מוותרת על הבשר, אחכ אני מוסיפה פרוסות תפוחי אדמה פריכות שיוסיפו לי קראנץ לביס. מוסיפה פטריות שמכניסות ארומה נכונה. את החצילים אני אופה, ואת רוטב הבשמל המושלם אני מכינה מקמח תפוחי אדמה.
ווואו איזו מוסקה יצאה לי, כזאת שבעלי דמע שלקח את הביס הראשון, ואמר לי שפעם ראשונה שלא חסר לו בשר והבשמל מרגיש ממש כמו ביוון.
כמובן שאתם יכולים לשחק עם המוסקה, אולי להוריד את תפוחי האדמה, להוסיף בשר טחון מטוגן בהמון בשר, להוסיף חצילים, לוותר על הפטריות, באמת תרגישו חופשי. זאת המוסקה שלי והיא נהדרת אבל אני בהחלט אשמח לשינויים הפרטיים שלכם.
את התבשיל הזה אוכלים חם או בטמפרטורת החדר והוא אפילו יותר טעים יום לאחר האפיה. הטעמים מתגבשים ומתמזגים והופכים לאחד.
פורסים את החצילים, ממליחים אותם היטב ומחכים רבע שעה עד שהם רטובים לחלוטין, מנגבים והופכים לצד השני, ממליחים ומחכים שוב. מנגבים היטב את החצילים. הפעולה הזאת תעזור להם לספוג פחות שמן ולהיות פחות מרירים. מניחים את הפרוסות על תבנית אפיה עם נייר אפיה, מברישים את הפרוסות במעט שמן זית ומכניסים לתנור על חום של 180 למשך חצי שעה עד שהם שחומים וצלויים.
מניחים את תפוחי האדמה הפרוסים על תבנית, מתבלים במלח, פלפל שחור ומעט שמן זית ומכניסים ל 40 דקות לתנור בחום של 180 מעלות עד שהם מזהיבים ורכים מעט.
מכינים את רוטב העגבניות – במחבת מטגנים בשמן זית את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הפיטריות וממשיכים לטגן עד שהן שחומות, מוסיפים את כל שאר המרכיבים וממשיכים לבשל כרבע שעה עד שהרוטב סמיך.
מכינים את רוטב הבשמל – במחבת כבדה מוסיפים את הקמח והחמאה ומבשלים אותם תוך ערבוב מתמיד כ 4 דקות על אש בינונית עד שזה הופך למסה אחידה והצבע שלה משחים. חשוב מאד כל הזמן לערבב ולבשל אותם היטב. מוסיפים את הקימנון ויוצקים את החלב, כל פעם כוס אחת תוך כדי ערבוב עד שהיא נטמעת לגמרי ברוטב, רק אז שופכים עוד כוס עד שהרוטב הופך לקטיפתי ללא גושים והוא סמיך. מתבלים במלח, פלפל שחור ומעט אגוז מוסקט
מרכיבים את המנה – בתבית אפיה גבוהה (אני השתמשתי בתבנית פיירקס) מתחילים להניח בשכבות צפופות, קודם כל את שכבת החצלים , לאחריה את שכבת תפוחי האדמה, מעל שופכים בנדיבות מרוטב העגבניות כך שהוא ממש מכסה את הירקות שמתחתיו. מעל הרוטב זורים את גבינת הקשקבל או הפרמזן ושוב שכבה נוספת של חצילים. יוצקים מעל את רוטב הבשמל כך שיכסה את כל המאפה בנדיבות. מישרים את הרוטב ומכניסים לתנור בחום של 210 מעלות , למשך 40 דקות עד שהמוסקה מזהיבה.
מחכים כרבע שעה לפחות לפני שמגישים וחותכים אותה.
קטגוריות: חגים, להפיל את האורחים, מאפים, מאפים וירקות, מתכונים, מתכונים לארוחת ערב, מתכונים לארוחת צהריים, מתכונים לפסח, מתכונים לשבועות, מתכונים צמחוניים, מתכונים צמחוניים לפסח, פשטידות וקישים
תיוגים: חצילים, מאכלים לפסח, מתכון עם תפוחי אדמה לפסח, מתכונים חורפיים, מתכונים לבראנץ׳, מתכונים לחורף, מתכונים לליל הסדר, מתכונים לשבת, מתכונים לשבת בבוקר, מתכונים לשבת חורפית, מתכונים עם חצילים, מתכונים עם פטריות, מתכונים עם תפוחי אדמה, פטריות
במהלך חיי עברתי תהליך ארוך ומרתק של סקרנות ושייכות קולינרית. נולדתי למטבח הפרסי, חציתי את האוכל הישראלי ואת דרכי המשכתי בניו יורק, שם למדתי בבית ספר לבישול צרפתי. עבדתי בשלל מסעדות שעסקו בעיקר בחומרי גלם יקרים והתוודעתי למגוון מטבחים. מהאסייתי ועד הרומני, מהספרדי דרך היווני, מכולם שאבתי טעמים, אהבות וטיפול שונה בחומרי הגלם. אכלתי במסעדות עטורות כוכבים והתפעלתי מגאונותם של שפים מפורסמים. אבל בסוף, כמו בכל סוף, התעייפתי, והגעתי אל מה שנכון לי, אל השקט של סירי התבשילים, אל הממולאים, אל ריחות שמזכירים לי את הבית שלי. כולי תקווה שגם לכם הסירים האלה ימלאו את הבית בשמחה ובהתכנסות משותפת. אל תפחדו מהמתכונים, פשוט היכנסו למטבח ותתחילו לבשל.
עוד עליי >
מה אפשר לשים במקום קמח אורז??
קמח תפוחי אדמה
היי רותם. תודה רבה על המתכון. שאלה: האם ניתן לוותר על הגבינה? הכוונה היא איך אפשר לטבען את המתכון?
תודה רבה מראש
בהחלט אפשר לוותר על הגבינה, יהיה קשה לטבען אלא אם כן תוותרי גם על הבשמל
אם משתמשים במשקה לא חלבי (“חלב” סויה,שקדים וכו’) ושמן קוקוס במקום חמאה אפשר לטבען…
שלום רותם,
במה אפשר להחליף את קמח האורז בפסח?
תודה
בקמח תפוחי אדמה, קמח מצה