חורשט סבזי (גורמה סבזי) זה השיא, לפחות של המטבח הפרסי. תבשיל חמצמץ, מפוצץ בירוקים בריאים, ואני בכלל מכינה אותו טבעוני. בלי בשר שכולם חושבים שהוא חלק מהעניין. הירוקים מתעדנים, הופכים לתבשיל אחיד, מגבשים טעמים והתבשיל מעל אורז לבן, אחד אחד, זו שמחה גדולה.
ובשביל התבשיל הזה, שיש לו מליוני אוהדים הייתי חייבת אורחת מיוחדת.
את שרית ארציץ הכרתי לפני שנים רבות. מהשנייה הראשונה שלנו אהבתי אותה. מכירים את זה? שישר מרגישים בנוח, שאפשר לפתוח את הלב, שמי שעומד מולך זה איש זר אבל לא באמת. הכל מוכר?
אז ככה. וישר אמרתי לה שהיא הכי מוכשרת בעולם, ושאני מתעלפת מהאיורים שלה והיא חייבת לפתוח בלוג אוכל , מאויר כמובן.
ואז פשוט התחלתי לעקוב אחריה, לראות את הכישרון העצום הזה ולהתרגש ממנו כל פעם מחד.
שרית היא מעצבת תעשייתית, ובאמת לפני 4 שנים היא סוף סוף פתחה בלוג אוכל, שבו היא מחברת בין 2 אהבות גדולות שלה. אוכל, ואיור. שרית באה מבית חצי טורקי וחצי סורי כך שאוכל טעים במיוחד היה מרכז החיים שלה. היום היא עוסקת בהמון פרויקטים החל ממלון שלם בירושלים, שקרוב לשוק מחנה יהודה ובעזרת האיורים שלה ניחוחות השוק הגיעו למלון. היא עושה סרטי סטופ אנימיישן המשלבים איור ואוכל ויוצרים מתכון שלם ובעיקר נהנית מכל רגע ומרגישה ברת מזל לעסוק במה שהיא הכי אוהבת בעולם.
בשבוע שעבר היא הגיעה אלי, וכמו אז בפגישה ההיא הכל היה כאליו אנחנו חברות של שנים. והכנתי לה גורמה סבזי, ואורז פרסי, וצחקנו ואכלנו ושרית צילמה, ואחר כך איירה. וכך יצא לי הפוסט הכי יפה שלי, וחברה חדשה.
אצלנו בבית הייתה חלוקה ברורה: צהובים נגד ירוקים – גונדי חמים בתוך מרק עוף צהבהב מול גורמה סבזי חמצמץ מלא בעשבים טריים. שנים של ויכוחים בין אבא לביני. שנינו לא מסכימים. הוא טוען שאין כמו טעם חמוץ וירוק על גבי אורז מהביל, ואני בשלי: גונדי – זה השיא. לשמחתי, בגרנו, והבנו שהשניים יכולים להיות חברים טובים, והם אף משלימים טעמים. אבל בינינו, ולגמרי בסוד, אבא שלי תמיד צדק, כי גורמה סבזי הוא לחלוטין המלך של התבשילים.
מחממים בסיר רחב שמן על אש בינונית. כשהשמן חם מוסיפים את הבצל ומטגנים במשך כ-6-5 דקות, עד להזהבה.
מוסיפים את הכרישה ומטגנים במשך כמה דקות. מוסיפים את קוביות הבשר ומטגנים במשך 2-1 דקות (אין צורך להשחים את הבשר).
מוסיפים את הפטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק ועלי נענע ומטגנים במשך 3-2 דקות, עד לשחרור הטעם והארומה. מוסיפים את עלי התרד והשעועית ויוצקים את המים, מביאים לרתיחה ומבשלים במשך 15 דקות על אש קטנה.
מוסיפים את הלימונים היבשים והכורכום, מתבלים במעט מלח ופלפל ומערבבים היטב. מכסים את הסיר ומבשלים במשך 30 דקות. מוסיפים את השמבלילה ומיץ הלימון לפי הטעם ומבשלים עד שהבשר רך, הירוקים נמסו והתבשיל סמיך ובגוון כהה, כמעט שחור, במשך כשעה. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. מגישים לצד אורז לבן.
קטגוריות: ארוחה בסיר אחד, דיאטה בלי להרגיש דיאטה, להפיל את האורחים, מתכונים, מתכונים בריאים, מתכונים טבעוניים
תיוגים: תבשיל חמוץ פרסי, תבשיל פרסי
במהלך חיי עברתי תהליך ארוך ומרתק של סקרנות ושייכות קולינרית. נולדתי למטבח הפרסי, חציתי את האוכל הישראלי ואת דרכי המשכתי בניו יורק, שם למדתי בבית ספר לבישול צרפתי. עבדתי בשלל מסעדות שעסקו בעיקר בחומרי גלם יקרים והתוודעתי למגוון מטבחים. מהאסייתי ועד הרומני, מהספרדי דרך היווני, מכולם שאבתי טעמים, אהבות וטיפול שונה בחומרי הגלם. אכלתי במסעדות עטורות כוכבים והתפעלתי מגאונותם של שפים מפורסמים. אבל בסוף, כמו בכל סוף, התעייפתי, והגעתי אל מה שנכון לי, אל השקט של סירי התבשילים, אל הממולאים, אל ריחות שמזכירים לי את הבית שלי. כולי תקווה שגם לכם הסירים האלה ימלאו את הבית בשמחה ובהתכנסות משותפת. אל תפחדו מהמתכונים, פשוט היכנסו למטבח ותתחילו לבשל.
עוד עליי >
רותם יקרה, כילידת טהראן היפהפיה ופרסיה בכל רמ”ח אבריה, בהחלט מסכימה איתך לגבי חורשט גורמה סבזי, אבל וזה אבל מאוד מאוד גדול, תנסי פעם הבאה לבשל חורשט כרפס (סלרי). תהליך הבישול דומה כמובן אבל הטעם פשוט לעילא ולעילא. אגב אני בגורמה סבזי לא שמה לימון אלא רק לימון פרסי ואת הסוג הבהיר, הסוג הכהה, קצת מכהה את התבשיל ויש בו מרירות מסויימת ואני משתמשת בשעועית עם הנקודה השחורה מה שנקראה black eyed peas. הרבה יותר עדין בטעם. תנסי בפעם הבאה. ולבסוף ואחרון חביב, הבלוג שלך נהדר ואני נהנית מכל פוסט ועדכון שאני מקבלת. כל הכבוד וכמו שאומרים בפרסית – באריקאללה… Read more »
הי סיסי, שימחת אותי מאד, גם אני מאד אוהבת את חורשט הכרפס, החמצמצות שלו שונה ומעניינת. שמחה שאת קוראת את הבלוג, תכתבי לי עוד. חג שמח יקירה
תודה על המתכון
אני אוהב את החורשט סבזי שחור לגמרי עם בשר שריר ולימון שחור ומריר שעושה את הכל מיוחד וטעים.
לדעתי השעועית מיותרת ואני לא שם אותה בכלל כי אישית לא מסוגל לעכל שעועית.
להוסיף סחיטת לימון טרי זה לא שייך למסורת הפרסית ומגיע מאיזור הבלקן מה”צ’ורבה” שהוא מרק חמצמצ.
תודה על השיתוף
ובתיאבון
רותם מהממת. עוקבת באדיקות אחרייך. כפרסייה גאה במטבח המפואר שלנו תענוג לקרא את המתכונים שלך. אהבתי את הרעיון של דג אנסה ( בורי? אמנון? לברק?) . הפוסט שכתבת לגבי זכרון ילדות אצל הדודים עם צ’לו קבאב וסלט חצילים ועגבניות עם עמבה אחד החחזקים. תודה על הכל. תעקבי אחרי שלי זומורודי באינסטגרם ובפייס. תהני מאוד
כל דג יתאים, תודה רבה
הי רותם, זה נראה נפלא ואני רוצה להכין, שאלה קטנה- אם את מבשלת ללא הבשר- זמן הבישול נותר בעינו או מתקצר ואם כן- כמה זמן לבשל? תודה! (בכלל תודה על כל המתכונים המעולים, עוקבת אחריך מזמן ובהנאה)
תודה רבה 🙂 ללא בשר זה חצי שעה בישול
סיקרנת עם הדג. לכמה זמן הדג מתבשל?
5-6 דק’