שנות השמונים שלי היו מתוקות מדבש. לצד חולצות בטן חושפניות וזמזום תמידי ומטריד של השיר “big in japan” היו גם הפתעות קולינריות מסעירות.
לאחר שנים של חגיגות משפחתיות יוצאות דופן במסעדה הסינית היחידה שהייתה פתוחה באותם ימים , הודיעה לנו אימי בארשת חשיבות, שהפעם אנחנו הולכים לחגוג “כמו שצריך, במסעדה צרפתית אמתית”. לשם כך היא העבירה אותי ואת אחי קורס מזורז בנימוסים והליכות בטענה החשובה “כי כולם יודעים שלצרפתים יש פיוז קצר והם ממש לא אוהבים ילדים פרועים”.
ביום המיועד נמלאתי חששות כבדים. ידוע לכל כי ארוחת ערב ולו גם החגיגית ביותר מסתיימת במכות רצח ביני לבין אחי. הפעם הבנתי שכדאי להיזהר מהצרפתים. ובכלל מה זה בכלל אוכל צרפתי? ומיהם הצרפתים המאיימים האלו שבודקים לי כיצד אניח את המזלג והסכין על הצלחת?
מבוהלים, הגענו למסעדה. הורי, בשביעות רצון אדירה נכנסו לחדר גדול ואפלולי שהואר על ידי נרות. רועדים מפחד נשרכנו אחריהם במבוכה. מביטים שוב ושוב על ציפורנינו הגזוזות היטב. האם הצרפתים יראו שהשתדלנו?
ואז הקסם התחיל. לשולחן הגיעו מנות אחרות, חדשות, מסעירות. טעמתי ולא האמנתי. הייתי ילדה שפסגת הקולינריה שלה הייתה אגרול מטוגן ולפתע, סטייק ברוטב חרדל בטעמי גן עדן ולידו צ’יפסים אמתיים, זהובים ופריכים. וסלט החסה המעודן עם ויניגרט מדויק. עדיין חששנו שהצרפתים יכולים להופיע כל רגע ולהרוס את המסיבה אבל כשהגיעה המנה האחרונה כבר לא פחדנו מכלום.
“תיראי”, שאג אחי בשמחה, “סירה שטה”, זאת לא סירה שטה, זעקה אימי חזרה, והביטה במלצרים באיימה.
“זה האי הצף”, פסקה.
זאת הייתה הפעם הראשונה שראיתי מנה שכזאת. בכלי עמוק וחגיגי שט לו נהר של נוזל צהבהב, יפהפה. בתוכו שייטו להם בענווה עננים לבנבנים ומעליהם רוטב כתמתם ומסתורי. לתדהמתנו קיבלנו כפות ענקיות כדי לטעום.
והטעם. איזה טעם. אלוהים הצרפתי נגע במנה הזאת..
עברו המוני שנים. ועדיין, זאת המנה האחרונה האהובה עליי. בצרפת היא עדיין מוגשת, אפילו בכמה מסעדות חדשות ואופנתיות. שהרי סטייל אמתי לא מתפוגג. הוא תמיד חוזר אלינו כמו שנות השמונים הקסומות.
קרם אנגלייז קריר ומתקתק, בתוכו ענני מרנג אוויריים שמעליהם רוטב קרמלי מתפצפץ. שילוב אדיר של מרקמים שונים וטעמים משלימים. יש יותר טעים מזה? מושלם לאירוח בימים החמים וכמובן למי שאוהבים.
מחממים את 2 וחצי כוסות החלב עם הסוכר ותמצית הוניל עד לרתיחה עדינה. מערבבים היטב כל הזמן שלא יהיו גושים.
במקביל בכלי קטן טורפים (ידנית) את החלמונים, חצי כוס החלב הנוספת והקורנפלור.
מוסיפים רבע מתערובת החלב החם לחלמונים, מערבבים ומוסיפים את כל התערובת לסיר עם שאר החלב החם. טורפים היטב על אש בינונית.
ממשיכים לבשל עד שבגב כף העץ אפשר להעביר אצבע והרוטב נשאר בצדדים. אסור להגיע לרתיחה. מקררים לפחות 4 שעות.
מקציפים את החלמונים וכף הסוכר עד לקבלת קצף נוקשה סמיך ומבריק.
בסיר עם מים רותחים מכניסים כדורים או כל צורה אחרת שבא לכם של הקצף ל- 2 דקות מכל צד. מוציאים החוצה ומניחים על מגבת נקיה.
בסיר קטן מרתיחים סוכר ומים עד לקבלת קרמל עמוק בצבע כתום.
מוסיפים את השקדים ומערבבים היטב. שופכים על תבנית משומנת ומשטיחים עד שמתקרר. קוצצים היטב במעבד מזון עד לקבלת פירורים קריספים.
בכלי עמוק מוזגים את המרק הקריר. מעליו מניחים את ענני המרנג. מקשטים בפירורי השקדים המקורמלים ומעט מרוטב הקרמל שנשאר.
מגישים עם כף גדולה, ושומעים בענווה את קולות ההתפעלות. אפשר לשים ברקע דיסק איטייז מגניב.
קטגוריות: חלבי, להפיל את האורחים, מתכונים, קינוחים, קינוחים מיוחדים, קינוחים שיפילו את האורחים
תיוגים: מרנג, עוגה, קינוח
במהלך חיי עברתי תהליך ארוך ומרתק של סקרנות ושייכות קולינרית. נולדתי למטבח הפרסי, חציתי את האוכל הישראלי ואת דרכי המשכתי בניו יורק, שם למדתי בבית ספר לבישול צרפתי. עבדתי בשלל מסעדות שעסקו בעיקר בחומרי גלם יקרים והתוודעתי למגוון מטבחים. מהאסייתי ועד הרומני, מהספרדי דרך היווני, מכולם שאבתי טעמים, אהבות וטיפול שונה בחומרי הגלם. אכלתי במסעדות עטורות כוכבים והתפעלתי מגאונותם של שפים מפורסמים. אבל בסוף, כמו בכל סוף, התעייפתי, והגעתי אל מה שנכון לי, אל השקט של סירי התבשילים, אל הממולאים, אל ריחות שמזכירים לי את הבית שלי. כולי תקווה שגם לכם הסירים האלה ימלאו את הבית בשמחה ובהתכנסות משותפת. אל תפחדו מהמתכונים, פשוט היכנסו למטבח ותתחילו לבשל.
עוד עליי >